Świetny wzrok na lata

Odpowiednio zbilansowana dieta istotnie wpływa także na nasz wzrok. Podpowiadamy produkty, które powinny znaleźć się w diecie, by dbała o nasz wzrok. 

Witaminy 

W diecie wzmacniającej wzrok nie może zabraknąć witamin. 

  • Witamina A – Można znaleźć np. w marchwi, pomidorach, szpinaku, brokułach, czerwonej papryce, dyni, szczawiu, morelach, mango. Nie brakuje go także w rybach, wątróbce i tłustym mleku.
  • Witamina C – Produkty bogate w witaminę C to m.in.: czerwona papryka, cytrusy, kiwi, winogrona, porzeczki, ziemniaki.
  • Witamina E – Można ją znaleźć w nabiale, mięsie, brokułach, marchwi, soi i orzechach.

Minerały 

Niezwykle ważnymi minerałami w diecie wzmacniającej wzrok są cynk, miedź, mangan i selen. 

  • Cynk – Produkty bogate w cynk to np. fasola, groch, owoce morza, kasza gryczana, mięso i ryby.
  • Selen –  Znaleźć go można m.in. w kukurydzy, rybach, syropie klonowym,  orzechach.
  • Miedź – Żywność zawierająca dużo miedzi to np.: kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe.
  • Mangan – Źródło manganu to np. płatki owsiane, brązowy ryż, migdały, ciecierzyca, kasza jaglana, gryczana i jęczmienna, gorzka czekolada, orzechy arachidowe i włoskie.

Antocyjany 

Wzmacniają naczynia krwionośne w oku. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Produkty bogate w antocyjany to: aronię, czarną porzeczkę, jagody, borówki, żurawinę, truskawki, wiśnie, ciemne winogrona i bakłażan.

Karotenoidy – luteina i zeaksantyna

Zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy. Chronią siatkówkę przed szkodliwym działaniem .Źródłem luteiny są zielone warzywa, takie jak jarmuż, kapusta włoska, natka pietruszki, szpinak, szczypior.  Źródłem zeaksantyny jest natomiast brukselka, brokuły, kukurydza i pomidory

Kwasy omega-3 i Omega-6

Niezbędnym elementem zbilansowanej diety są także tłuszcze. Łagodzą objawy suchego oka oraz chronią przed jaskrą. Znaleźć je można w produktach pochodzenia roślinnego np. w tłuszczach: oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, kokosowym, z pestek winogron, w sezamie, migdałach, orzechach ziemnych, pestkach dyni, słonecznika oraz awokado. Występują też w orzechach włoskich i nasionach chia.

 

Fitzdrowie.pl