Świąteczne pierniki bio

Święta już za chwilkę, więc to doskonały moment na stworzenie domowych pierniczków. To zarówno tradycja jak i pyszne ciasteczka. Przepis na pierniczki świąteczne z miodem powstałe na bazie ekologicznych mąk dostępny poniżej.
Pierniczki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa jest bogata w witaminę A, E i D oraz witaminy z grupy B.
- 200 g miodu
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
- 1 duża łyżeczka kakao
- szczypta soli
- Suche składniki dobrze wymieszać lub przesiać.
- Rozpuszczamy masło. Dodajemy miód i dobrze mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy raz jeszcze.
- Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Rozwałkować na 3-5 milimetrów na blacie posypanym mąką, wycinać ulubione kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C 10 minut, aż będą zarumienione
- Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek.
- Dekorujemy lukrem, czekoladą lub posypką.
Pierniki z mąki owsianej to pokłady protein, żelaza, wapnia, miedzi oraz potasu jak również źródło błonnika i elektrolitów.
Składniki:
- 290 g mąki owsianej
- 80 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu 60 g
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 łyżki cukru pudru brzozowego 40 g
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Olej i miód należy podgrzać
- Do mąki dodaj proszek i sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj olej i miód, przyprawę do piernika i dokładnie ugnieć ciasto
- Ciasto włóż je do lodówki na 2/3 godziny
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj dowolne kształty pierniczków
- Piecz w 180 stopniach na blasze przykrytej papierem do pieczenia przez 10 minut
- Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek.
- Cukier puder należy rozpuścić w odrobinie wody z gorzkim kakao i polać pierniczki.
Pierniczki gryczane z miodem
Pierniczki gryczane są bogate w pokłady miedzi, cynku, selenu, potasu i manganu.
Składniki:
- 500g mąki gryczanej
- 150g masła
- 125g cukru
- 125g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Przygotowanie:
- Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, poczekać do ostygnięcia
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody i razem z dwoma żółtkami wmieszać do masy z miodem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany
- Ciasto włóż je do lodówki na 2/3 godziny
- Ciasto rozwałkować i wycinać formy na pierniczki
- Piecz w 180 stopniach na blasze przykrytej papierem do pieczenia przez 10 minut
- Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek.
- Cukier puder należy rozpuścić w odrobinie wody z gorzkim kakao i polać pierniczki.
Jeśli nie chcesz korzystać z gotowej przyprawy, możesz stworzyć ją samodzielnie w domu. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku.
- 60 g cynamonu
- 20 g goździków całych
- 20 g mielonego imbiru
- 20 g mielonego kardamonu
- 20 g gałki muszkatołowej
- 5-6 ziarenek anyżu
Wszystkie składniki do pieczenia domowych pierniczków znajdziesz na naszej stronie w kategorii Żywność ekologiczna.
Smacznego!
Fitzdrowie.pl