Świąteczne pierniki bio

Święta już za chwilkę, więc to doskonały moment na stworzenie domowych pierniczków.  To zarówno tradycja jak i pyszne ciasteczka. Przepis na pierniczki świąteczne z miodem powstałe na bazie ekologicznych mąk dostępny poniżej.

Pierniczki orkiszowe z miodem

Mąka orkiszowa jest bogata w witaminę A, E i D oraz witaminy z grupy B. 

  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 1 duża łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Suche składniki dobrze wymieszać lub przesiać.
  2. Rozpuszczamy masło. Dodajemy miód i dobrze mieszamy. Dodajemy  jajko i mieszamy raz jeszcze.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Rozwałkować na 3-5 milimetrów na blacie posypanym mąką, wycinać ulubione kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C  10 minut, aż będą zarumienione
  5. Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek. 
  6. Dekorujemy lukrem, czekoladą lub posypką. 
Pierniczki owsiane z miodem

Pierniki z mąki owsianej to pokłady protein, żelaza, wapnia, miedzi oraz potasu jak również źródło błonnika i elektrolitów. 

Składniki:

  • 290 g mąki owsianej
  • 80 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu 60 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki cukru pudru brzozowego 40 g
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Olej i miód należy podgrzać
  2. Do mąki dodaj proszek i sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj olej i miód, przyprawę do piernika i dokładnie ugnieć ciasto
  3. Ciasto włóż je do lodówki na 2/3 godziny
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj dowolne kształty pierniczków
  5. Piecz w 180 stopniach na blasze przykrytej papierem do pieczenia przez 10 minut
  6. Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek. 
  7. Cukier puder należy rozpuścić w odrobinie wody z gorzkim kakao i polać pierniczki.

Pierniczki gryczane z miodem

Pierniczki gryczane  są bogate w pokłady miedzi, cynku, selenu, potasu i manganu.

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Przygotowanie:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, poczekać do ostygnięcia
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody i razem z dwoma żółtkami wmieszać do masy z miodem.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany
  4. Ciasto włóż je do lodówki na 2/3 godziny
  5. Ciasto rozwałkować i wycinać formy na pierniczki
  6. Piecz w 180 stopniach na blasze przykrytej papierem do pieczenia przez 10 minut
  7. Ostudzić, przełożyć do pudełek/puszek. 
  8. Cukier puder należy rozpuścić w odrobinie wody z gorzkim kakao i polać pierniczki.
Przepis na domową przyprawę do pierników

Jeśli nie chcesz korzystać z gotowej przyprawy, możesz stworzyć ją samodzielnie w domu. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku.

  • 60 g cynamonu 
  • 20 g goździków całych
  • 20 g mielonego imbiru
  • 20 g mielonego kardamonu
  • 20 g gałki muszkatołowej
  • 5-6 ziarenek anyżu

Wszystkie składniki do pieczenia domowych pierniczków znajdziesz na naszej stronie w kategorii Żywność ekologiczna.

 

Smacznego!

Fitzdrowie.pl