Surowe warzywa – które są najzdrowsze?

Wśród warzyw wyróżniamy takie, którym szkodzi wysoka temperatura. Tracą wtedy smak i przede wszystkim swoje właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać  je w stanie surowym:

  • Kiszonki są  naturalnym probiotykiem a o kiszonkach pisaliśmy tutaj;
  • Brokuł  chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią i wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi;
  • Kalafior pomaga w walce z rakiem, wspomaga serce, działa przeciwzapalnie, jest bogaty w witaminy i minerały, wspomaga pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm;
  • Buraki wspomagają nasz układ odpornościowy, chronią komórki przez szkodliwym działaniem wolnych rodników, są także naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi;
  • Jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa;
  • Papryka poprawia trawienie i zmniejsza ból głowy. Jest bogata w witaminy A, C, E, które hamują starzenie się komórek a tym samym wzmacnia naszą odporność;
  • Rzodkiewka jest bogata w składniki odżywcze, w tym potas, wapń, sód i witaminę C.

 

Smacznego!

Fitzdrowie.pl