Kiszonki a nasze zdrowie

Kiszonki dostarczają witaminy, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. Są świetnym źródłem witaminy C, A, E, K, B1, B2, B3 oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Kiszonki warzywa są źródłem kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia naszą odporność. Picie kiszonek wzbogaca florę bakteryjną w jelitach i wspomaga trawienie oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszone warzywa mogą być ważnym składnikiem diet odchudzających często polecanych przez dietetyków. Wspierają prace naszego układu pokarmowego. Są źródłem naturalnych prebiotyków.
Kiszonki korzystnie poprawiają pracę jelit, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami. Witamina C zawarta w kiszonkach jest dodatkowym wsparciem dla układu immunologicznego. Sfermentowane produkty są bogate również w witaminę A,E. Dzięki nim kiszonki przeciwdziałają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania np. na nowotwór. Witamina A wspomaga proces widzenia, a witamina C także wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Kiszonki poprawiają pracę układu krążenia.
Polecamy spróbować w domu:
ogórki gruntowe (dokładnie umyć)
młody czosnek
chrzan
koper (najlepiej baldachimy)
gorczyca
ziele angielskie
liście laurowe
Ugotować:
1 litr wody
2 płaskie łyżki soli kamiennej
na każdy 1 litr wody przypadają 2 płaskie łyżki soli
Słoiczki i nakrętki wyparzyć
Do słoika wkładamy baldachim kopru, kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych, kilka ziarenek gorczycy i tyle ogórków, ile się zmieści do słoika.
Do tak przygotowanych słoiczków wlewamy przygotowana zalewę. 5-8 dni trzymamy słoiki w cieple, później przenosimy do zimnego i ciemnego miejsca.
Smacznego
Fitzdrowie.pl